Slöjd och skapande
Vi vill uppmuntra till eget skapande och resurshushållning. I våra workshops jobbar vi ofta i återbruksmaterial. Bra för både miljön och kreativiteten!
Vi utgår ifrån textila tekniker och lägger ut digitala slöjdtips så du kan skapa när och var du vill.
På lov och helger erbjuder vi workshops och kurser på plats i sidenväveriet. Håll koll på våra sociala media eller här på hemsidan för att hitta information om vad vi erbjuder.
Här samlar vi instruktioner och inspiration, så du kan slöjda hemma.
Fjädrar av garn och blad av papper
Gör dina egna påskrisdekorationer! Här visar vi hur du gör en påskfjäder av garn och viker ett vårblad av papper.
Ett pyssel som funkar året om.
Väv i en grenklyka
Vill du prova? Öppna eller ladda ner pdf-filen här nedanför så får du instruktioner om hur du gör.
Virkade kokonger och blommor
Här använder vår hantverkspedagog upp restgarner till att virka kokonger och blommor till påskriset. En bra aktivitet att göra barn och vuxen tillsammans.
Instruktioner som pdf, ett bra komplement till filmen:
Här är en film som visar hur du kan brodera på en virkad blomma som du kan inspireras av.
Brodera Almgrensrosen
Vävmönstret Almgrensrosen skapades inför ett bröllop mellan Oscar Almgren och Berta Söderkvist 1913. Almgrensrosen har sedan dess vävts i flera färgställningar och är ett av de mönster som vi kan väva än idag. Inför världsbroderidagen den 30 juli har vi gjort om vävmönstret till ett broderimönster. I pdf:en nedan får du Almgrensrosen i tre olika storlekar.
Klippa mattrasor av en t-shirt
Använd dina utslitna och gamla t-shirts och klipp mattrasor av. Dom kan du sedan väva, fläta, virka, sticka och mycket annat med. Så här klipper du för att så lite material som möjligt ska gå till spillo.
Gör ditt eget tryck
Vår hantverkspedagog Anny Liivamäe visar hur du kan trycka egna textilier med potatis och schabloner i den här filmen.
Tröjslöjd
Har du en t-shirt som du inte längre använder? Släng den inte, använd istället tyget och väv ett armband. Du gör enkelt en "vävram" av en bit kartong och det mesta av materialet som används till armbandet kan du hitta på loppis.
Idag slänger vi i genomsnitt ca 7,5 kg textil rakt ner i soporna (Naturvårdsverket). Mycket av det som slängs är helt och går fortfarande att använda som kläder. Och det som är trasigt eller utslitet går också att använda! Det är bara fantasin som sätter gränser.
Det här armbandet stängs med en tryckknapp, därför är armbandet vävt med bomullsgarn i ändarna och trådarna är fästa med en så kallad falsk stadkant. Det blir lite enklare att sy fast knapparna då.