Slit på fabrik
Slit på fabrik är Sidenväveriets skolprogram om industrialismen. Genom workshops i den bevarade industrimiljön från mitten av 1800-talet möter eleverna några av de många människor som arbetat på samma golv de själva nu står på. Här kan klassen prova på att arbeta en dag i fabriken, eller arbeta med historiska källor där de själva pusslar ihop riktiga människors levnadsöden. Programmet gör tydliga samtidskopplingar till den textilindustri som en gång var stor på Södermalm, men nu har flyttat utomlands.
Hur var det att arbeta i en fabrik på 1800-talet? Jobbade barn verkligen i fabriker? Räckte lönen? Hur många timmar var en arbetsdag? Finns det likheter mellan dåtidens arbetsförhållanden i Sverige och nutidens fabriker i andra delar av världen?
Modulsystemet
Programmet är utformat i två moduler på ca 75 minuter vardera. Modulerna är bokningsbara separat eller i kombinerad version på 2,5 timmar. Du som lärare bestämmer själv vilken modul du vill boka. Möjlighet finns att förlägga en rast under programmet, men då blir besöket längre.
Modul 1: Jennys väska
I Jennys väska arbetar eleverna i grupp med att hitta, och tolka, historiska källor som tillsammans bildar en livsberättelse knuten till personer som arbetade på Sidenväveriet under industrialismen. Möt barnarbetare, väverskor, fabriksägaren, och klassresenären. Lär er om arbetsförhållanden och hur livet kunde se ut under perioden.
Genom att eleverna får arbeta aktivt och självständigt tolka de olika historiska källorna, och bestämma hur de vill presentera "sin" person, får de en inblick i hur historia skrivs. Programmet avslutas med en guidad visning där eleverna väljer ut en plats i vävsalen att berätta om "sin" person på.
Modul 2: "Äkta barnarbete"
Full fart i fabriken! I "Äkta barnarbete" får eleverna prova på hur det var att arbeta under industrialismen.
Vi simulerar en fabrik, där alla elever har tydliga roller, och arbetar mot samma mål. "Fabriken" producerar broderikit som sedan säljs till förmån för att stoppa barnarbete i världen. Det kan vara stressigt vid det löpande bandet, men verkmästaren håller koll på tiden. Kanske kommer fackförbundet förbi och manar till strejk? Modulen är praktiskt inriktad och syftar till att öka elevernas förståelse för arbetsförhållanden inom industrin i ett historiskt perspektiv.
Båda modulerna utforskar industrialismens människor och förutsättningar på djupet. Vi rekommenderar därför att klassen hunnit diskutera "de bredare penseldragen" om perioden före besöket.
Målgrupp och läroplan
Slit på fabrik är framtaget för högstadiet, åk 7-9, men kan anpassas för vissa kurser inom gymnasieutbildningen, till exempel historia 1a1, historia 1a2, historia 1b, och historia 2a.
Centralt innehåll i kursplanerna för historia och teknik för LGR 22 berörs i programmet. Programmet är kopplat till Agenda 2030 och mål 8 (Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt) av de 17 globala målen.
Bokningsinformation
Skolprogrammet går att boka tisdag-torsdag mellan 08.30-12.00.
Vid bokning av en modul (75 minuter) erbjuder vi start kl 08.30 eller 10:30.
Vid bokning av båda modulerna (2,5 timmar) erbjuder vi start kl 09.30.
Vi vill att minst två vuxna följer med och att bokningen sker senast en vecka innan planerat besök.
Pris: 750:- per modul, 950:- totalt vid bokning av båda modulerna
För mer information kontakta tove.karlsson@kasiden.se (arbetstid onsdag-torsdag).
För information utanför dessa tider kontakta info@kasiden.se.
Bokningsförfrågan
För att boka skickar du en bokningsförfrågan via vårt formulär
Bokningen är bindande och avbokning måste göras en vecka innan datumet för visningen.
Sker avbokningen med kortare varsel debiteras kostnaderna.