Butiken

Välkomna till vår butik!

Här finner du bland annat sidensjalar, sidenslipsar och siden på metervara. Vi har också böcker, magasin och vykort, och såklart vår egna tvättvål!

Butiken finner du i entrén på våning 1.

Almgrens tvättvål

Vi säljer givetvis vår populära tvättvål i butiken. Almgrens tvättvål är sidenväveriets egen produkt, särskilt framtagen för effektiv och skonsam tvätt av siden. 

Läs mer om tvättvålen

Slipsfabrikens återbrukade slipsar

Slipsfabriken är ett projekt där Studio Brieditis & Evans återbrukar slipsar.

I butiken hittar du deras unika slipsknutar, accessoarer och kollektion av vintageslipsar.

"Äkta barnarbete" - broderikit

"Äkta barnarbete" är en del av K. A. Almgren sidenväveris skolprogram Slit på fabrik, som tagits fram i samarbete med Allmänna Arvsfonden och Åsö grundskola.

Slit på fabrik handlar om arbetsvillkor i Stockholm under industrialismen på 1800-talet och idag i andra delar av världen. I "Äkta barnarbete" får eleverna "prova på" att arbeta i fabriken. Askarna och innehållet är gjorda av elever i årskurs 7-9.

Varje ask innehåller tre brodergarner i ull á ca 10 meter, en bit tyg och ett broderimönster. Vi har dem "till salu" i vår butik.

Tag en ask och donera valfritt belopp till en organisation som stöder barn, till exempel:
• UNICEFS utbildningsprojekt för arbetande barn i Nepal:
unicef.se/tema/nepal
• Rädda barnen:
www.raddabarnen.se/stod-oss/ 

Handvävda sidensjalar från K. A. Almgren sidenväveri

Unika sidensjalar, vävda på en av sidenväveriets vävstolar från 1800-talet, finns nu till salu i vår butik. Sjalarna har olika färgställningar i rött, blått och grönt och med varp av handfärgade smala japanska sidenband.

Design av Åsa Pärson och vävda under våren 2023 av Ellen Christensen.

Historiskt siden från Duran Textiles

Duran Textiles nyproducerar skandinaviska tyger från 1700-talet. Mönstren hittar dem i samlingarna på olika skandinaviska museer. I butiken hittar du både tyger på metervara och huvuddukar i siden.

Mönstren som inspirerat sidensjaletterna är ritade och vävda någon gång under mitten av 1800-talet, förmodligen på K. A. Almgrens sidenväveri.